Cutting pada Batumulia

Bentuk potongan Batu permata ?

Potongan memberikan nilai yang tinggi kepada batu permata, memberi bentuk yang menarik, dan menonjolkan ciri batu permata tersebut seperti luster, inclusion,  intrusion, menonjolkan warna dan kesan cahaya yang sangat indah pada batu permata tersebut. Potongan Terpopuler yang sering di pakai

1. Brilliant Cuts

6

Salah satu potongan yang sangat popular bagi diamond dan batu permata yang berwarna.Potongan ini memantulkan  cahaya secara maksimum dan memberi kesan seperti api yang berkilauan. bentuk yang biasa ialah oval, pear-shaped pendeloque, dan boat-shaped marquise atau navette. Brilliant cut boleh dipotong sehingga 58 facet dengan berbagai bentuk seperti heart atau star.

2. Step Cuts

7

Step cut (atau trap cut) menonjolkan warna pada batu permata dan mempunyai bentuk segiempat atau segiempat sama.Selain itu, bentuk oktagonal juga boleh didapati dengan memotong bahagian sisi batu permata yang berbentuk segiempat sama. Potongan yang popular ialah emerald, square, radiant, octagon, oval, baguette potongan table cut. Emerald cut sangat popular bagi emerald kerana ia menyerlahkan warna dan corak dalaman batu permata tersebut.

3. Mixed Cuts

8

Mixed Cut biasa dipotong secara bulatan dengan bentuk crown seperti brilliant cut, dan pavilions step-cut. Sapphires dan Rubies, serta transparent colour gemstones dipotong dengan cara ini. Bentuk yang popular ialah cushion, pear atau teardrop, dan oval.

4. Fancy Cuts

9

Fancy cut terdapat dalam pelbagai bentuk seperti triangular, kite-shaped, lozenge-shaped, pentagonal atau hexagonal. Selain itu, terdapat dalam bentuk pear dan tear drop. Bentuk heart pula menjadi pilihan bagi hadiah kepada yang tersayang. Bentuk lainialah seperti hexagon, pentagon, trilliant, marquise, heart,stepped crown, step cut briolette, rondelle, star, scissors, twisted triangle dan pear.

5. Polishing

99

Polishing biasa dilakukan bagi batu permata yang translucent atau opaque, seperti opal dan jade. Batu permata biasa dipotong secara beads atau flat pieces sebagai cabochon. Polishing memberikan batu permata yang licin, cantik, dan menyerlahkan corak dalaman batu tersebut.

 6. Cabochon
Bentuk cutting tertua sebelum tahun 1300 dan paling sederhana, berbentuk bulat atau oval dengan bagian atas berbentuk kubah. Saat ini cutting bentuk ini banyak digunakan untuk permata tidak tembus / sedikit tembus cahaya. Juga untuk permata yang memiliki fenomena cat’s eye, star, adularescence, dll.
7. Table cut
Berbentuk segi empat bujur sangkar dengan 9 irisan mulai diperkenalkan tahun 1450-an.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s